Zaanse houtbouw

Je eigen Zaanse huis: nieuwbouw van authentieke Zaanse huizen

De belangstelling voor Zaanse houtbouw in de Zaanstreek tekent ook de huidige tijd. Remco Jonker bouwt met een jong energiek team van vaklieden nieuwe Zaanse panden.

‘Het is speciaal om traditioneel historiserend te bouwen waarbij je veel zelf moet uitzoeken door goed naar de oude constructies te kijken en oude foto’s te bestuderen.’

Nieuw Zaans huis

Al vier eeuwen lang imponeert de Zaanstreek met haar karakteristieke houten Zaanse huizen in diverse kleuren, de pakhuizen en de talrijke verschillende industriemolens. Ieder huis en molen is anders. Wel zijn ze allemaal gebouwd volgens dezelfde eeuwenoude traditie en met ambachtelijk vakmanschap. Monumentenbouwers voegt ook in de 21e eeuw graag Zaanse panden en molens toe, die goed passen bij deze tijd.
We hebben inmiddels acht Zaanse panden gebouwd aan de hand van de bouwtekeningen van architect Han van Leeuwen.
Ons eerste oorspronkelijk Zaans huis hebben we gebouwd aan het Krommeniërpad in Wormerveer. Delen van het oude huis, die in de opslag stonden, konden hier worden opgebouwd. Inmiddels hebben we zoveel ervaring dat we bijvoorbeeld het huis op het Hazepad in 12 weken casco klaar konden opleveren.

Inverdan

R Jonker Monumentenbouwers kan ieder Zaans huis bouwen dat aansluit bij de wensen van de klant. In het verleden, maar ook nu nog, worden ze – indien mogelijk – ‘inverdan’ geplaatst. Voor niet-Zaankanters hoort hier een uitleg bij: Het Zaanse woord inverdan duidt aan dat het pand afwijkend is geplaatst van de bebouwing, meer naar achteren zodat voorbijgangers niet zo makkelijk naar binnen kunnen kijken.

De term die staat voor tegendraadsheid is trouwens ook niet toevallig de naam van het stedenbouwkundig herontwikkelingsprogramma waarbij het stadshart van Zaandam een metamorfose onderging. Sindsdien is de Zaanstreek weer rijk aan talloze Zaanse panden. Al kan slechts een deel daarvan de goedkeuring van Monumentenbouwers wegdragen. Als je de Zaanse houtbouw traditie volgt, dan moet je het immers wel goed doen.

Historiserend bouwen

Volgens de historische bouwwijze worden nieuwe Zaanse huizen gebouwd. Waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden als het al zo veel eeuwen uitstekend dienstdoet? Remco Jonker bouwt deze met zijn team volgens de ambachtelijke ouderwetse manier, met moderne machines zodat het betaalbaar blijft.

Houtskelet bouw

De bouw van een nieuw authentiek Zaans huis start met het houtskelet, dat bestaat uit gebinten, korbelen, trekbalk en sporenkap. De monumentenbouwers van R. Jonker restauratie & molenonderhoud hebben zich gespecialiseerd in het vervaardigen van het traditionele houtskelet op basis van de oude technieken.

Wanneer de vloerconstructie klaar is, kun je de imposante spanten voor de houtskeletbouw in één dag overeind zetten. De vlag op de top is letterlijk het hoogtepunt van het werk. De korbelen en het dak worden aangebracht onder een hoek van 53,13 graden. De gulden snede wordt overal toegepast zodat de verhouding van de hoogte en breedte goed in balans is en voor de juiste constructie zorgt.

Pen-gatverbinding

Vervolgens is het een grote puzzel waarbij alle onderdelen door houten pennen en nagels met de pen-gat verbinding in elkaar worden gezet. De verbindingen maken we nog op de ambachtelijke ouderwetse manier. Er komt geen schroef aan te pas. Het aftekenen blijft vakmanschap dat een machine niet kan overnemen.

Kleurrijke Zaanstreek

Van oudsher was de Zaanstreek vol kleur. Zo werden ook de Zaanse panden en molens in diverse kleuren geschilderd. De pigmenten werden geleverd door de verfmolens en het hout door de houtzaagmolens, die vooral voor de scheepsindustrie leverden. In de nieuwe Zaanse woningen komen deze kleuren weer terug.
We schaven de vloerdelen en de balken nog met de hand. Met dit traditionele timmerwerk maak je verschil dat je ziet. Ook gebruiken we indien mogelijk oude dakpannen.
Als de voorbijganger denkt dat het pand hier al honderd jaar staat, dan hebben we het goed gedaan.
Ook bij Zaanse houtbouw dient een huis te voldoen aan het Bouwbesluit. En ook gaat het mee met de tijd qua duurzaamheid. Zo zal het goed geïsoleerd zijn, is er vloerverwarming en maken we gebruik van dubbel glas. Nieuwe huizen dienen voorzien te zijn van een warmtepomp. Een Zaans huis met zonnepanelen is echter geen optie.

Sleutelklaar

“Bij het sleutelklaar bouwen wordt alles geregeld en gebouwd: de fundering, het houtskelet, de buitenwanden, binnenwanden, isolatie, sanitair, elektra enzovoort.”