Traditionele molenmaker
Passie voor molens
Van regulier onderhoud tot het volledig nieuw bouwen van de molen, bij molenmaker R. Jonker Monumentenbouwers bent u aan het juiste adres. Ook voor restauratie, verplaatsen, jaarlijkse inspectie en schilderen / onderhoud molens.

Enthousiaste molenmakers
Molens zijn een passie van molenmaker Remco Jonker. Niet alleen de bouw en restauratie ervan, maar ook het verzamelen van alle informatie erover.

Molenmaker – bouw, restauratie, onderhoud
Molen De Veldmuis in Westzaan is gereed en wekt elektriciteit op.
Deze foto is gemaakt tijdens de bouw van molen De Veldmuis. Bekijk ook het interview in de Westzaner, dat is afgenomen toen de molen werd gebouwd.

Molenmaker R. Jonker Monumentenbouwers werkt in heel Noord-Holland aan het schilderwerk, onderhoud en restauratie van molens. Achter de schermen wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe grote molen.
Geschiedenis
De Zaanstreek wordt beschouwd als het oudste industriegebied van West-Europa. Hier hebben door de eeuwen heen 1100 molens gestaan. Het hoogtepunt was rond 1700, toen draaiden er 600 tegelijkertijd. Dit betekende veel werk voor de molenmakers die unieke molens bouwden. Bij een molenmaker waren er in die tijd vele tientallen vaklieden aan het werk.
R. Jonker Monumentenbouwers bouwt graag voort op deze eeuwenoude traditie. Anno de 21 e eeuw kunnen molenmakers met een klein team op ambachtelijke wijze, maar met gebruik van moderne machines een molen bouwen. Als jongste molenmaker zijn we aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Molenmakers.
We komen graag ook bij uw molen langs voor een jaarlijkse inspectie. Het schilderwerk, onderhoud, renovatie en verplaatsing verzorgen we met veel passie en vakmanschap. En uiteraard bouwen we ook graag een nieuwe molen.
Molen De Veldmuis
Remco Jonker heeft veel ervaring opgedaan door molenonderhoud. Alle onderdelen die moeten worden vervangen, maakt hij opnieuw. De ervaring kwam goed van pas toen Monumentenbouwers de opdracht kreeg om molen De Veldmuis te bouwen in Westzaan. Met ervaren krachten verrees de molen in het veenweidegebied.


Lattenzager
De lattenzager De Veldmuis, ook wel De Kikkert genoemd, die tot 1916 op dezelfde plek stond diende als voorbeeld. De oorspronkelijke molen was op weg naar Amerika om daar opnieuw opgebouwd te worden. Helaas heeft het schip waar de molen in werd vervoerd haar eindbestemming nooit gehaald doordat het werd getorpedeerd. Eerder ging het om een zeskantmolen met twee schuren. De nieuwe achtkantige molen is twee meter langer. En deze staat een stuk hoger, zodat de molenschuur kan dienen als woning. Werden er vroeger latten gezaagd, nu draait de molen om elektriciteit op te wekken voor de woning.
Nieuwe molen met authentieke elementen
Remco Jonker: ‘Je moet alles zelf uitpluizen en bedenken. Het verzamelen van documenten over molenbouw is een grote hobby. Daardoor heb ik veel kennis opgebouwd over de onderdelen en oude technieken. Je gaat het vervolgens gewoon doen. Het is het mooiste wat ik op dat moment mag bedenken en maken.’
Voor De Veldmuis diende Remco Jonker zelf de juiste verhoudingen te berekenen. Er was geen andere identieke molen die hij kon opmeten of namaken. Hij heeft zoveel mogelijk elementen van het oude model toegepast. De nieuwe molen is echter heel anders, waarbij alle verhoudingen kloppen. De techniek waarbij ook het hele radarwerk door Remco Jonker is uitgedacht en uitgevoerd, werkt uitstekend.
