Origineel Zaans Timmerwerk

Historie Zaans Erfgoed

Sinds de 17de eeuw zijn er veel Zaanse houten huizen gebouwd. Het hout was afkomstig van houtzaagmolens die ook voor de scheepsbouw leverden.

Monumentenbouwers - Historie Zaans erfgoed
Historie Zaans Erfgoed
De Zaanstreek staat bekend om de vele molens. In de hoogtijdagen rond 1700 draaiden er 600 tegelijkertijd. Sinds de 17e eeuw zijn er veel Zaanse houten huizen gebouwd. Het hout was afkomstig van houtzaagmolens. Hun belangrijkste opdrachtgever was de scheepsbouw. In het veenweidegebied bleek de lichte bouw met een bewezen degelijke constructie ideaal. In Haaldersbroek is een oorspronkelijk buurtschap bewaard gebleven. Dit is een goed voorbeeld hoe de Zaanstreek er vroeger op diverse plekken uit zag.
Geen Brandhout maar Zaans erfgoed

In de vernieuwingsdrang na de Tweede Wereldoorlog werden de meeste houten huizen afgebroken. Sommige Zaankanters beschouwden het als brandhout. Door de inzet van een aantal fanatieke Zaankanters keerde het tij. Zij redden monumentale panden die anders voorgoed zouden zijn verdwenen. In 1961 verrees het Zaanse buurtje op de Zaanse Schans. Monumentale panden uit de hele Zaanstreek staan hier na de restauratie trots bijeen.

Historie Zaans erfgoed

Zaans timmerwerk - schaaf

Halverwege de 20e eeuw werd de Zaanse houtbouw nieuw leven in geblazen. De bouwers en restaurateurs van Zaanse huizen inspireerden vak-timmerlieden om mooie houten huizen neer te zetten. Zo ook Remco Jonker, die met Monumentenbouwers het onderhoud van de monumentale huizen aan de Zaanse Schans verzorgt. En nieuwe Zaanse huizen toevoegt volgens het principe van historiserend bouwen.

Voor een nieuw te bouwen Zaanse woning of voor restauratie van een bestaande woning kunt u altijd contact met ons opnemen. Bel of mail voor een afspraak. Wij vernemen graag van u.

Zaans timmerwerk

Zaanse stijl

Een deurkalf, een smuiger, luiken, een kelder, beschilderingen, topgevels, een gevelmakelaar die de windveren verbindt. Ramen met verschillende afmetingen, waaronder een hoekraam, en kamers in allerlei maten, een luif, kalf, veel geschaafd hout, en vele kleuren. Dit typeert het ingetogen Zaanse huis. Maar ook zijn er panden met schitterende pronkgevels. Buiten de Zaanstreek vind je dergelijke huizen en kleuren niet.

In de Zaanstreek worden deze houten huizen nog altijd vakkundig gebouwd volgens de normen van nu.

Details - Historie Zaans erfgoed
10-2
Boerderij Kanaalweg Assendelft
Zaans timmerwerk - gevel

Gulden snede

De Zaanse houtbouw heeft een rijke geschiedenis van 400 jaar. De panden worden volgens het eeuwenoude principe van de 3,4,5 steek gebouwd. Dit is de gulden snede van de Zaanse houtbouw. Alles hangt en staat bij deze verhouding. Hiermee kun je allerlei variaties toepassen. In de Zaanstreek zijn inmiddels ook veel panden toegevoegd, die enigszins doen denken aan een Zaans huis.
R Jonker Monumentenbouwers maakt uitsluitend panden die voldoen aan de eisen zoals die al 400 jaar gelden.