About

Remco hoogwerker about geschiedenis

Geschiedenis

Van restauratiebedrijf tot Monumentenbouwers

Remco Jonker start in 2009 zijn eigen restauratiebedrijf. Hij doet veel ervaring op als ambachtelijk timmerman bij restauratiebouwers en molenmakers. Bij restauratiewerk worden onderdelen afgebroken en daarna weer in elkaar gezet. Zo groeit de kennis over restaureren en hoe de onderdelen vroeger werden gemaakt. En hij ontdekt de juiste benadering bij iedere opdracht. Letterlijk ieder Zaans huis en molen is weer anders.

Heden

Betrouwbare partner

R. Jonker Monumentenbouwers is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf met vier werknemers in vaste dienst. Het is een gerenommeerde en betrouwbare partner voor opdrachtgevers van restauratie van monumenten, nieuwe monumentwaardige Zaanse panden en restauratie, onderhoud en nieuwe molens.

Ons team

Team - Jasper de Graaf
Team - Marco Brouwer
Team Remco Kramer
Team - Rikus van Assema
Remco Jonker - about

Remco Jonker

Oprichter

Remco Jonker is geboren en getogen aan de Westzanerdijk in Zaandam.
Met zijn opa bezocht hij op negenjarige leeftijd zijn eerste molen.
Dit is het begin van een grote passie voor molens.

Jongste molenaar

Iedere zondag roeide Remco naar De Jonge Dirk, de molen van Hessel de Vries, in het Westzijderveld. Bij oliemolen Het Pink in Koog aan de Zaan werd hij op heel jonge leeftijd hutjongen. Zo ging hij van molen tot molen. Doordeweeks stapte hij vaak op de fiets om oliemolen De Zoeker te bezoeken. Al snel mocht hij daar ook blijven, en timmerde hij in de avond molentjes in de schuur. Zo belandde hij op de modeltimmerclub van vereniging De Zaansche Schans. Hier zijn verschillende Zaanse vaktimmerlieden met een passie voor Zaanse molens en houtbouw begonnen. Iedere vrijdagavond bouwde hij modelmolens. En zo leerde hij constructies maken van hout.
Als jongste molenaar mocht Remco vanaf zijn 17de op mosterdmolen De Huisman draaien. Daar was hij te vinden in de zomervakanties en in de weekeindes. Zo leerde hij zelfstandig de grote machine beheerst te draaien, waarbij hij het gevoel voor de wind en techniek verder ontwikkelde. Later behaalde hij ook zijn molenaarsdiploma.

Complete weidemolen

Al op jonge leeftijd wist Remco Jonker dat hij later timmerman en vooral molenmaker wilde worden. ‘Ik kan wel uren kijken hoe de molen draait. De 400 jaar oude geschiedenis, de wieken die draaien, de techniek van de molen, de verbindingen. Dit vind ik prachtig. Het is mooi dat het vak van molen maken en Zaanse houtbouw nog steeds wordt toegepast.’
Op het vmbo bouwde hij op zijn vijftiende zijn eerste weidemolen. Dit is een complete poldermolen met wieken van zes meter. Deze staat nu in het weiland achter molen De Kat op de Zaanse Schans.

Remco volgde de opleiding bij SPB, tegenwoordig Bouwmensen. Op zijn 18de bouwde Remco in opdracht van de Zaanse Golfclub een tweede weidemolen. Hij moest zelf de houtmaten bedenken en puzzelen hoe het in elkaar gezet moest worden. Er waren geen voorbeelden en tekeningen. Net zoals vroeger moest hij alles zelf bedenken en heel goed nadenken over de juiste verhoudingen zodat het er goed uit ziet.
Bij zijn vader, die als aannemer renovatieprojecten in Amsterdam deed, liep hij stage.
Remco bouwde mee aan historische Zaanse huizen en smuigers en via een molenmakerij aan molens. In 2009 start hij zijn eigen restauratiebedrijf. Hij renoveert en bouwt met zijn team molens, monumentale gebouwen en nieuwe Zaanse houtbouw.

Team - Jasper de Graaf

Jasper de Graaf

Chef werkplaats

‘Wij bieden maatwerk en kunnen alles maken wat de klant wil. Zo maken we bijvoorbeeld regelmatig deuren en ramen die eruitzien alsof ze uit 1700 komen. Afhankelijk van de wensen van de klant kunnen we elke stijl volgens een bepaalde tijdsperiode namaken. De Zaanse details, zoals houtsnijwerk, ornamenten, korbelen, en ga zo maar door, zijn heel bijzonder. Dit vakmanschap vind je alleen in de Zaanstreek.
Het is heel leuk om onderdelen te maken voor monumenten en Zaanse panden. Daar kun je trots op zijn. Over honderd jaar staat het nog. Dat is toch geweldig? Dat vind ik mooi.’

Team Remco Kramer

Remco Kramer

Molenmaker

‘Ik heb het Hout en Meubileringscollege gevolgd, maar achteraf gezien had ik liever de opleiding Bouwmensen gevolgd met de specialisatie Restauratie. Eerder werkte ik bij een molenmakerij. Daar heb ik veel geleerd. Molens bouwen en restaureren vind ik nog altijd het leukste.
Omdat ik stappen wilde maken en meer wilde leren over restaureren ben ik in 2021 in dienst gekomen bij R Jonker Monumentenbouwers. Mijn werk is nu veel gevarieerder. Zo restaureer ik naast molens ook monumentale panden en boerderijen. Het constructiewerk, de details en ornamenten, het snijwerk, dat vind ik prachtig.
Het restauratie vak vind ik erg leuk. Het is prachtig om met hout te werken. Het leeft en je kunt er zoveel mee. Het is zo mooi om volgens de oude techniek met korbelen en een pen-gatverbinding zonder enige schroef een degelijke sterke houtconstructie te maken.
Dat het werk iedere keer verschillend is, is de uitdaging. Niets is standaard, je moet zelf de oplossing zien te vinden. Zeker in een molen is creativiteit essentieel, want hoe los je zaken op in nauwe ruimtes? Dat vereist veel denkwerk. Er zijn wel boeken die je erop na kunt slaan, maar het meeste leer je door het veel te doen. En te durven. Goed kijken naar hoe het vroeger is getimmerd, is essentieel. Je hoeft niet het wiel opnieuw uit te vinden. Wanneer het in het verleden vakkundig is gemaakt, dan kun je dat namaken.
Ik ben dankbaar dat ik het ambachtelijke timmerwerk mag voortzetten. We zijn trots wanneer we een project weer voor elkaar hebben. Bij Monumentenbouwers hebben we er allemaal zin in. Met z’n allen timmeren we lekker door. En wat ook meewerkt, is dat we het gezellig hebben
samen.’

Team - Marco Brouwer

Marco Brouwer

restauratietimmerman

‘Tijdens de opleiding bij het Hout- en Meubileringscollege heb ik stagegelopen bij Monumentenbouwers. Het restauratie vak vond ik zo leuk, dat ik daarna verder ben gegaan met bouwrestauratie. Zo ben ik overgestapt van het fijne naar het iets grovere timmerwerk. Na de stage ben ik in dienst gekomen bij Monumentenbouwers.
Ik vind het fijn dat ik de tijd krijg om het origineel mooi te maken. Het moet gewoon goed zijn, zoals het is geweest en hoort te zijn. Ik ben van de generatie waar je alles online kunt vinden. Dat geldt dus niet voor het restauratie vak. Dit moet je echt leren uit de boeken, door veel te kijken en onderzoeken, en door te leren van ervaren vaklieden. Belangrijk is om steeds goed te blijven kijken, en afstand te nemen hoe het er uit ziet. Het is een grote puzzel waarbij de verschillende onderdelen zo geplaatst worden dat het mooi en goed in elkaar past.
Wanneer de constructie staat en het past, dan geeft dat een kick. Ik vind het mooi om aan panden mee te werken die hier soms al 300 jaar staan. En dat ik bijdraag aan panden die hier over eeuwen nog staan.
Een houten huis is sfeervol. In een Zaans pand is zowel aan de buiten- als aan de binnenzijde veel hout verwerkt. Wanneer dit mooi is geschilderd, dan ziet het er gezellig en sfeervol uit. De Zaanstreek is een mooie streek vanwege de vele monumenten en het vakmanschap dat je overal terugziet.’

Team - Rikus van Assema

Rikus van Assema

restauratietimmerman

‘Ik heb de opleiding SPB, het huidige Bouwmensen, gevolgd. Daarna heb ik dertien bij mijn vader gewerkt. Hij was mede-eigenaar van een bouwbedrijf dat zich 42 jaar heeft gespecialiseerd in Zaanse houtbouw. Zo werd de Zaanstreek verrijkt met diverse Zaanse huizen, schuren, kleine buurtschappen en molens. Bij Monumentenbouwers bouwen we hierop voort.
Het werken met hout vind ik hartstikke mooi. En dat bij de Zaanse houtbouw de constructie voor een groot deel in zicht blijft. Je kunt alles van hout maken en overal oplossingen voor bedenken. Mits je je maar aan de regels van de Zaanse houtbouw houdt. De Zaanse bouwstijl werkt al vier eeuwen, die verandert niet. Met veel kennis en geduld kom je ver. Het is leuk om aan monumenten te werken die over 200 jaar nog steeds overeind staan. Wel worden ze aangepast aan deze tijd, zodat het comfort toeneemt door bijvoorbeeld isolatie en vloerverwarming.
Bij een nieuw Zaans pand of een nieuwe fundering van een boerderij maak je eerst alles op de vloer. In één dag zet je de houtskeletbouw overeind. Dat zijn leuke dagen! Het mooiste vind ik als alle wanden zijn geplaatst en de constructie gaat spreken. Dan kun je het monument weer opbouwen met de vele mooie details.
Het feit dat in een monument niets recht is, en dat er veel oud, krom en rond is, vormt een extra uitdaging. Dat vind ik leuk. En mooi.’

About - team - Anja Hoekstra

Anja Hoekstra

Administratie en personeel

‘Ik heb achttien jaar gewerkt bij een Zaans restauratiebedrijf, dat gestopt is vanwege de pensioengerechtigde leeftijd van de eigenaren. Mijn kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan zet ik nu graag in bij Monumentenbouwers. Hier ben ik verantwoordelijk voor de administratie en personeelszaken.’